Çocuklarda haya hissinin gelişmesi için gere¬ken terbiyeyi vermek, çocuk terbiyesinde önemli yer tutar. Haya hissi; nasihatten çok, İslâmî adaba uygun ya¬şayış ile gelişir.
Başta adaba uygun giyinmek, konuşmalarda cid¬diyet ve gayr-i ahlâkî hareketlere karşı gösterilen hassasiyet gibi hu¬suslara dikkat gerekmektedir. Büluğ öncesi çocuk¬ların küçük yaşta oluşları düşüncesiyle kız ço¬cuklarının ba¬şını örtmemek ve kısa giydirmek; erkek çocuk¬lara da moda namı altında dar veya kısa pantolon gibi giysilerin giydirilmesi, haya hissinin geliş¬mesine manidir.
Peygamberimiz (A.S.M.) bir hadisi şeriflerinde me¬alen buyuruyorlar ki:
“Çocuğun avretine riayet edin ve onu örtün. Zira onun avreti de büyüğün avreti gibidir. Allah, avretini açana rahmet nazarı ile bakmaz.” Ramüz-ül Ehadis sh: 321
Mezkûr hükümler müvacehesinde, şabb-ı emred ile, bu yaş devresini geçirmiş büyük bir kimse arasın¬daki mü¬nase¬bet¬lerde ciddiyetin muhafaza edilmesi, el şa¬kaları ve güreş gibi laübali hareketlerden uzak du¬rulması ve küçük¬lere örnek olacak vakarlı¬lık gösteril¬mesi, bilhassa gençlere ders verenler için daha çok ge¬reklidir. Bu dersler veri¬lirken İslâmî ders âdabına uygun oturma şek¬linde, yani ders alan ders verenin önünde oturup dersin kudsiye¬tine uygun hürmet ve ciddiyet içinde bulunurlar. Hem bu dersler umumi mahalde ve hep beraber olup, şabb-ı emred devresinde olan genç¬le¬rin ünsiye¬tine ve dolayısiyle gayr-ı ciddiliğe kapı açan, hususi mahallere alıştırılmaması el¬zemdir. “Cemaat na¬mazında dahi çocukla¬rın arka safta durma¬ları sünnet¬tir. Büyük İslâm İlmihali sh:136”
Çocuklara ders verirken vakarlı dav¬ranmayı ve li¬san-ı hal ile ciddiyet dersini vermeyi emreden hadisler de vardır. Bazı âlimler, şabb-ı emredle (henüz yüzünde tüy çıkmamış çocukla) muanakanın (kucaklaşmanın) da memnuiyetine (yasaklılığına) kaildirler.