Hizmeti iman meydanına yeni girenler veya fıtri hususiyet taşıyanların iplerini uzat. Onları pek sıkma. Kabiliyetine göre kaldırabileceği bir hizmet göster. Herkesin mizacı bir olmaz. Bu dirayet ve feraseti göstermezsen, sen onun iplerini koparmış olursun. Bu acemili ve hamlık ve bu iradesizliği yapmamak için sık sık kendinle konuş . İrade ve müsamaha icaplarını zaman zaman oku ve kendine ihtar et.
Din ve dava kardeşinden gelen acı tatlıdır, hakaret taktirdir, tokat şefkattir, tükrük misk-i amberdir. Bu da Nurculuğun tek şiarı ve şe’nidir.
Alçakların yaptığı gibi din ve dava kardeşlerine hakaret gözüyle bakma ,onları küçük görme, onları büyük kendini küçük gör. Eğer yaşlı isen iman ve islamiyet davasında çalışan, Nur Risaleleri ile nurlanan gençleri yaşı küçük ruhu büyük bil. Bu güzel ahlak ne güzel ahlak.
Şehevi temayülleri uyandıran, tahrik eden, bizi mübhem hayallere müstemit kılan, tembelliği teşvik eden kitapları okumamalıyız. Bunlardan nefret etmeliyiz. Kur’an ve imani hakikatlarla saadet anahtarlarını veren eserleri okumalıyız.
İffetinizi muhafaza ediniz. Gözlerinizi haram olan şeylerden men edini. Elerinizi şeran caiz olmayan şeylerden çekiniz.
Eğer bir meselenin münazarasında kendi sözünün haklı çıktığına taraftar olsa sevinse ve hasmını haksız ve yanlış olduğuna sevinse insaf sızdır. Hem zarar eder. Çünkü haklı çıktığı vakit o münazarada bilmediği şeyi öğrenmemiş olur, belki gurur itibariyle zarar etmiş olur. Eğer hak hasmının elinden çıksa , zararsız, bilmediği bir şeyi meseleyi öğrenip menfaatdar olur. Nefsin gururundan kurtulur. Demek insaflı hak perest hakın hatırı için nefsin hatırını kırıyor. Hasmının elinden hakkı görse yine rıza ile kabul edip taraftar çıkar, memnun olur.
Herhangi bir kimse kendini bir millete benzetirse o kimse o milletten sayılır.
Tahkiki iman dersleriyle tenevvur eden kimsede sefil hisler yerini âli duygulara terkeder.
Gayr-i meşrû ve luzumsuz arzularıma mukavemet ve muhalefet etmeliyim.